Wandelnetwerk Twente (de Bovenberg) koppelt honderden kilometers rondwandelingen door middel van genummerde routepalen aan elkaar.

De uitlopers van de Sallandse heuvelrug hebben hier namen gekregen als Bovenberg, Apenberg en Friezenberg. Die laatste is met 40 meter boven NAP de hoogste top hier. Aan de rand van de bergen liggen essen, zoals de Loker- en Groningeresch. In de laagte ten westen van de Friezenberg ligt het Elsenerveen op slechts 13 meter. Dankzij een 180 meter lang vlonderpad loopt u droogvoets door dit drassige terrein. Op de heidevelden treft u wakels (jeneverbesstruiken) aan. Met de vele zandpaden leent de omgeving zich uitstekend voor nordic-walking. In het glooiende Diependaal en Brake ligt de voormalige volkshogeschool Diependaal.

Mooiste wandelroute van Nederland loopt door Markelo, Twentse Wallen Markelo  is gekozen tot mooiste wandelroute van het land. De wandeling `won`van 14 andere routes in het land

Wandelen door de geschiedenis

In natuurgebied de Borkeld wandelen is als lopen door de geschiedenis.
Op verschillende plaatsen in dit prachtige gebied heeft de tijd zijn sporen nagelaten.
Het heuvelachtige landschap, is in de voorlaatste ijstijd gevormd door een massa landijs die het noorden van het land bedekte.
Het Elsenerveel, centraal gelegen in de Borkeld, ontstond toen de ijsmassa verdwenen was, in de laagtes bleef water staan.
Dat water groeide langzaam dicht met planten, waardoor geleidelijk hoogveen ontstond.
Ook de mens heeft duidelijk sporen in het gebied achtergelaten.
Meer dan zesduizend jaar geleden begroeven de toenmalige bewoners van de streek hen doden in grafheuvels.
Ontdek ze zelf en dwaal eindeloos mee door het geschiedenisboek van de Borkeld.

[supsystic-gallery id=’13’]