Omgeving

Het gelijknamige ca. 600 hectare grote natuurgebied De Borkeld van Staatsbosbeheer wordt van de buurtschap gescheiden door autosnelweg A1. Dit gebied strekt zich uit tussen de plaatsen Markelo, Holten en Rijssen. De Borkeld is een Natura 2000-gebied.
Natuurgebied De Borkeld bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Het bos is tussen 1930 en 1950 aangeplant. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Het terrein is glooiend: de hoogste top, de Friezenberg ligt op veertig meter, het laagste punt op dertien meter boven de zeespiegel. Aan de rand van het gebied, nabij Holten, bevindt zich een informatiecentrum van IVN. Door Staatsbosbeheer zijn enkele met paaltjes gemarkeerde wandelroutes uitgezet.
De Borkeld is ook een archeologisch reservaat. 13.000 jaar geleden waren hier al jagers/verzamelaars actief. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de 6.000 en 4.000 jaar oud. In 1997 zijn door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek een tiental grafheuvels gerestaureerd.
De leemkuilen in het gebied zijn ontstaan door leemwinning voor het maken van baksteen. Ze zijn vijf of meer meter diep, en door de specifieke omstandigheden is er een bijzondere plantengemeenschap ontstaan. Al in de 18e eeuw was hier een 'pannenbakkerij' gevestigd waarvan de producten in Twente zeer in trek waren.

Friezenberg 0km

De Friezenberg is een 40,2 meter hoge heuvel in de Twentse gemeente Hof van Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Het is een smeltwaterheuvel, en daarom een aardkundig monument. De berg ligt in het natuurgebied De Borkeld, op de heide nabij Markelo tussen de buurtschappen Elsen en Herike.

lees meer:

Wandelen 0km

Wandelnetwerk Twente (de Bovenberg) koppelt honderden kilometers rondwandelingen door middel van genummerde routepalen aan elkaar.
De uitlopers van de Sallandse heuvelrug hebben hier namen gekregen als Bovenberg, Apenberg en Friezenberg.

Lees meer:

Fietsen 0km

De omgeving rond camping de Bovenberg is perfect om per fiets te verkennen.
Twente is meer dan een droom. Je vindt er ware rust, in je hoofd en om je heen. Je beleefd er mooie dingen die je raken, zoals een welgemeende begroeting.

Lees meer:

Zwembad de Vijf Heuvels 2km

Zwembad de Vijf Heuvels in Markelo bestaat uit een binnenbad en twee geweldige buitenbaden. Binnen zwem je in het wedstrijdbad, het doelgroepenbad en voor de kleinsten het peuterbad.

Lees maar:

Hof van Twente 0km

Uitdagend en altijd mooi. In een landschap vol afwisseling van weiden, bossen en beken liggen Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde en Markelo. Gastvrije, gezellige plaatsen met een eigen karakter. Je bent hier het hele jaar van harte welkom!

Lees meer:

 

 

Kunstroute Markelo 0km

Ben je een liefhebber van kunst? Dan moet je deze route echt fietsen of rijden! Langs de fraaie route staan tijdelijk schilderijen en ruimtelijke kunstwerken opgesteld.
Een jaarlijks terugkomend evenement is de Kunstroute Markelo. Dit is een fiets- en autoroute van ca 22 km.

Lees meer:

Schaapskudde op de Borkeld 1km

Op de Borkeld bij Markelo kunt u genieten van grazende schapen en mooie verhalen verteld door de herder.
In het fraaie natuurgebied “De Borkeld” bij Markelo graast een prachtige kudde Drentse Heideschapen

Lees meer:

Natuurmuseum Holterberg 10km

Natuurmuseum Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland en laat meer dan 1000 dieren en vogels te bewonderen.
Variërend van de grootste zangvogel van Nederland, tot de enige aap in Europa

Lees meer:

Pitch&Putt 12km

Pitch&Putt is een sport die overal ter wereld wordt gespeeld. Het is ontspannend en op elk niveau spannend en uitdagend. Na een korte instructie kan iedereen het spelen.Het is een geweldig uitje, met collega’s en vrienden, met z’n tweetjes of met een groep.

Lees meer: