Home » Omgeving
Markelo
Een van de oudste dorpen van Twente, met opvallend glooiende essen en vijf heuvels. Markelo heeft veel agrarische buurtschappen, waar moderne bedrijfsvoering gekoppeld is aan tradities.
Bezienswaardigheden zijn de Martinuskerk, de Molen van Buursink De Hoop (een wind-, koren- en pelmolen), Museumboerderij Eungs Schöppe en natuurlijk de Schaapskudde op de Borkeld. Er zijn veel jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de openluchtvoorstellingen in de Kösterskoele, meut-streekdag en de midwinterwandeling.
Hengevelde
Hengevelde was oorspronkelijk een middeleeuwse buurtschap in de Kerspel Delden. Een kerspel was in die tijd het gebied van een kerkgemeente ofwel parochie. In het verleden werd Hengevelde ook wel met een andere naam aangeduid: Wegdam. Beeldbepalend voor Hengevelde is de rooms-katholieke kerk in het centrum.
Jaarlijks staat Hengevelde twee weekenden per jaar geheel in het teken van de Höftedagen: een groot evenement waar ieder jaar tegen de veertigduizend bezoekers op af komen.
Goor
Al in 1623 verwierf Goor stadsrechten en het werd het bestuurscentrum van Twente. Doordat de Engelsman Thomas Ainsworth in 1833 er de eerste weefschool stichtte, speelde het Twentsche Haagje een hoofdrol in de regionale textielindustrie. Goor is nu het gemeentelijk centrum van Hof van Twente.
Verspreid door Goor staan opmerkelijke kunstwerken. Andere bezienswaardigheden zijn de Braakmolen, het Klompenmuseum, het Goors Historisch Museum en de graftombe van Thomas Ainsworth.
Diepenheim
In de geschiedenis van Diepenheim nemen de kastelen Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Westerflier en Warmelo en de bijbehorende landgoederen een voorname plaats in. Ze zijn bewoond, maar de omringende landgoederen zijn vrij toegankelijk. De Zes kastelen Fietsroute voert langs deze buitenplaatsen, evenals langs de kastelen Weldam en Wegdam, die net buiten Diepenheim liggen. De route is te koop bij de VVV en in de webwinkel.
Bijzondere attracties zijn de korenwatermolen Den Haller, het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis, de Kunstvereniging Diepenheim met werkplaats, Ottenhuis en Drawing Centre, de vele galerieën en de tuinen van Diepenheim. Als centrum van beeldende kunst is het Stedeke (inter)nationaal vermaard.
Delden
Een groot gedeelte van de stadskern dateert uit de periode dat Delden stadsrechten kreeg (1333). Veel gebouwen zijn vakkundig gerestaureerd. Overal is de band voelbaar met Kasteel Twickel. Monumenten met historische waarde zijn o.a. de Museumboerderij de Wendezoele, de Noordmolen, de Houtzaagmolen, het Zoutmuseum, de Oude Blasiuskerk en de Nieuwe Blasiuskerk. Delden telt ook veel galerieen en er zijn tal van evenementen.
Tip: neem deel aan de stadswandeling door Delden en laat je alles vertellen over historie! Van mei t/m oktober elke donderdag om 13.30 uur vanaf de VVV, Langestraat 29, Delden. Reserveren is niet nodig. Groepen altijd op afspraak gedurende het hele jaar
Bentelo
Oorspronkelijk was Bentelo een middeleeuwse buurtschap, verscholen in het heide- en essenlandschap van Twente. De rooms-katholieke kerk van Bentelo werd in 1953 gebouwd naar een ontwerp van J. van Dongen.
Bentelo is nationaal befaamd om de wijnen van Wijngaard Hof van Twente, die elk jaar in de prijzen van de vakjournalisten vallen. De smaakpapillen worden ook verwend met andere streekproducten zoals asperges. Voor veel kinderplezier is er de kinderspeelboerderij ’t Höfke.
Rijssen
Het centrum van Rijssen biedt u een gevarieerd en ruim winkelaanbod voor een gezellig dagje winkelen. De stad is makkelijk bereikbaar en biedt volop gratis parkeergelegenheid. Veel toonaangevende zaken bepalen het beeld van Rijssen en er zijn met name veel modewinkels. Daarnaast zijn er regelmatig leuke activiteiten en evenementen in het centrum zoals de regionaal bekende lommerdmarkten in de zomervakantie.